Då har du tur, din dröm kan nämligen bli verklighet. Alla (inklusive mig själv) har tjatat om hur bra IP-telefoni är, de positiva argumenten är många. Om du har bredband är ljudkvalitén hög, det är väldigt enkelt att komma igång och framför allt är det gratis. Men faktum är att IP-telefonin har varit relativt begränsad. Första generations IP-telefoni handlade mest om att överföra ljud över Internet och där man enbart kunde prat med människor som hade samma programvara som ens själv (exempelvis, ICQ och MSN). Andra generations IP-telefoni blev lite mer avancerad för då hade man plötsligt lyckats koppla samman det traditionella telefonnätet med Internet. Den stora skillnaden från första generations IP-telefon var att man kunde ringa till människor med samma program samt till det fasta och mobila nätet (exempelvis Skype).
Begränsningen har alltså varit att ingen från det fasta och mobila nätet kan ringa till dig om du sitter framför datorn. Jag har själv testat IP-telefoni ett tag nu med bland annat ICQ och Skype, och jag måste säga att det fungerar klanderfritt. Jag är dock lite irriterad över att jag måste ha kvar mitt Telia-abonnemang på grund av att folk som inte har dessa program skall kunna ringa till mig.
Genom bredbandsbolagets satsning på IP-telefoni som jag redan 2002 skrev om, kan man slippa Telias fasta abonnemangsavgift. Men verkligheten är den att man fortfarande måste vara kund hos bredbandsbolaget för att nyttja detta. Dessutom så kan man inte ringa direkt från sin dator. Utan måste använda sig av en vanlig telefon. Det enda skillnaden är alltså att den fasta månadsavgiften blir lite billigare (26 kronor i månaden för att vara exakt).
I och med avregleringen av fastnätet så är inte bredbandsbolagets erbjudande det billigaste i branschen längre. Genom tredje generations IP-telefoni där det faktiskt går att ringa och ta emot samtal från vem som helst i världen via sin dator, har man klarat av det sista hindret. Nu finns det ingen anledning längre att ha ett fast abonnemang hos till exempel Telia, utan det räcker med ditt bredbandsabonnemang. Möjligheterna är enorma, vad sägs om att ta med dig ditt fastnätsnummer när du är på semester? Kunna ha flera ”virtuella nummer” knutna till ditt abonnemang? Ringa gratis till andra människor som har samma operatör som dig, varsomhelst i världen? För en komplett lista över tjänsterna se länken nedan.
På de företagen jag har tittat närmare på så kan du till och med få ett fastnätsnummer i USA eller Kanada, oavsett om du bor i Sverige eller någon annanstans i världen. Jag måste erkänna att det är ganska häftigt med ett fastnätsnummer i New York! Jag har dock inte testat dessa tjänster, men från vad jag har läst så verkar det väldigt lovande samtidigt som priserna är helt acceptabla. Förutom att du kan ringa upp för den fasta abonnemangsavgiften så har de riktigt bra priser, speciellt till utlandet. Vad sägs om att ringa till det fasta nätet i Sverige för bara 18 öre/min (dollarkurs på 7.10), hos Telia kostar detta under dagtid 23 öre/min.
Det som jag hoppas på nu, är att dessa företag börjar erbjuda fastnätsnummer varsomhelst i världen, så att vi som bor i Sverige kan få ett. Sker detta, så kommer plötsligt förutsättningarna för branschen inom den fasta telefonin att ändras avsevärt.